bilstereoforbundet.se – Det viktigaste att känna till om ljudsystem till bilen

Ljudsystem till fordon på arbetet och fritiden

Om du gillar att lyssna på musik och poddar kanske du vill göra det både på jobbet och fritiden. Arbetar du som bonde finns möjligheten att lyssna via mobilen eller skapa egna byggen i dina lantbruksmaskiner. Samma sak gäller förstås i personbilar, där det finns gott om fina ljudsystem till bilen.

Hos Blinto hittar du många flexibla lantbruksmaskiner som du kan utrusta med olika ljudsystem. Kanske du behöver en ny traktor eller en redskapsbärare? Blinto har ett stort utbud av begagnade lantbruksmaskiner som bidrar till samhällets cirkularitet. Genom att köpa dina nyttofordon och maskiner härifrån kan du minska utsläppen från ditt jordbruk och även hitta prisvärda verktyg och entreprenadmaskiner.

Musik positivt för känslorna

En ny avhandling inom psykologi från Göteborgs universitet visar att det väcker bra känslor att lyssna på musik, samtidigt som stresshormonet kortisol minskar. Detta kan användas för att ge ett större välbefinnande på jobbet. Doktoranden Marie Helsing gjorde en studie där en enkätgrupp bestående av 207 personer skrev dagbok under en dag i livet. De fick dela in sin dag i olika episoder, där de reste till jobbet, lagade middag med mera. Sedan svarade de på en enkät om varje episod. Frågorna tog upp hur de kände sig, vad de gjorde och under vilka av dessa episoder som de ägnade sig åt att lyssna på musik. Testpersonerna upplevde mindre stress och mer positiva känslor efter sina musiksessioner.

Bygg ett bra ljudsystem

Idag har du stora möjligheter till att skapa bra ljudsystem till bilen eller traktorn, som du kan använda både under jobb och fritid. Det är bra att utgå från en budget till att börja med, då det kan kosta en del att köpa in ett ljudsystem. Du kanske redan har ett system för musik i bilen eller traktorn, och kan vilja byta ut högtalare, stereo eller slutsteg. Det kan kosta en del pengar, vilket innebär att en budget med noggranna uträkningar är nödvändig.

När budgeten är klar behöver du besluta dig för om du ska välja ett färdigt paket eller istället bygga ihop systemet själv. Med ett paket är det smidigt att få ihop ett bra system som ger en riktigt god lyssnarupplevelse. Du behöver inte själv tänka ut vilka baselement, högtalare eller komponenter som passar ihop. Fördelen med att själva sätta ihop systemet av olika komponenter är att du får de delar du önskar. Det kan dock vara lite mer krångligt, då du måste ta reda på vilka enheter som passar bra ihop.

Det kan vara så att du behöver adaptrar och kablar för att alla delar i ljudsystemet ska vara rätt installerade i din bil eller dina lantbruksmaskiner. Alla komponenter måste också få plats. Du kanske vill komplettera med bas- och högtalarelement, baslådor och liknande. Då behöver du kunna sätta dem någonstans i fordonet. Det är bra att vara noggrann vid installationen, och hyra in någon som utför den om du är osäker. Hos Blinto hittar du en stor mängd lantbruksmaskiner och fordon som du kan bygga bra ljudsystem i.