bilstereoforbundet.se – Det viktigaste att känna till om ljudsystem till bilen

Framtidens ljudsystem – har kraft utan vikt

Framtidens bilstereo sparar upp till 40 kilo och avger ett mycket bättre ljud. Framtiden är redan här, systemen finns men det är en ständigt pågående kapplöpning att ytterligare utveckla och vässa dem.

Bättre ljudsystem

Flera av de stora märken arbetar tillsammans och forskar för att ytterligare optimera ljudet. Exempelvis Continental och Sennheiser har en samverkan där man utvecklar ljudsystem med 3D känsla – helt utan traditionella 3D-källor. En stor vinst är att man kan slippa placera ut högtalarelement och spara nära 90% i volym, vilket betyder 40 kilo i viktminskning.

Man löser detta genom att istället använda inredningen i dörrarna, A-stolpar och innertak då man skapar olika ljudfrekvenser. Aktuatorer finns fortfarande kvar. Viktminskningen med 40 kilo är mycket betydande, detta refererar troligen till bilens slutvikt – men det innebär också att andra faktorer behöver ses över. Det blir en mindre krockvikt, det kan eventuellt bli mindre ljudisolering och en mycket mer strukturell, optimerad konstruktion – för att spekulera lite grann.

Bluetooth och Apple

Att ha en uppkopplad bli är självklart idag, du har både bluetooth och exempelvis Apple Play. Det finns mängder av digitala tjänster precis som om du vore hemma i bostaden. Klassiska bilmärken som Porsche har bakat in detta i stereosystem som har en klassisk look men är hypermoderna.