bilstereoforbundet.se – Det viktigaste att känna till om ljudsystem till bilen

Jim Fosgate, fader till surround sound

Efter andra världskriget blev radion allt vanligare i bilar. Jim Fosgate, en självlärd amerikansk uppfinnare och ingenjör, son till en TV-och radio reparatör, designade den första förstärkaren för bilar. 1973 grundades Fosgate Electronics – numera Rockford Fosgate.

Utvecklingen tar fart

Fosgate hade redan ett gott rykte som uppfinnare av surround sound för TV. Han sökte det perfekta ljudet.

James M. Fosgate föddes 1945 i Indianapolis, Indiana och utvecklade snabbt ett teknikintresse – efter flertalet uppfinningar fortsatte han att söka efter det perfekta ljudet och startade eget laboratorium, Fosgate Laboratories och ledde teamet som utvecklade Dolby Pro Logic II och TATE II.

När Fosgate var tonåring byggde han portabla radioapparater från gamla delar och satte fast på sin cykel. Han körde runt med radion över hela Indianapolis. Fosgate tog sig nätt och jämnt igenom skolan med sämsta betyg, utom i matematik och elektronik där han var klassens stjärna.

Fosgates första kärlek var ”ljudet”

Fosgate kände frustration över hur dålig den tidiga radioöverföringen var så han byggde sin egen transmission som blev helt överlägsen allt annat. Detta blev så småningom en ”Pro-line” RC transmitter – och Fosgate byggde sitt första företag runt detta. Det dröjde inte länge förrän han kopierades av japanska radioapparater med dumpade priser.

På tidigt 70-tal kom Fosgate tillbaka till sin första kärlek – ljudet. Trots att han var helt självlärd hade han förmågan att skapa på en nivå som var bättre än något annat. Han förstod ”ljud” på ett sätt som var sällsynt.

Bilstereo-systemet

Fosgate var en ”hands-on” uppfinnare, han lyssnade med örat för att skapa nya innovationer inom ljud. Han byggde det första högpresterande bilstereosystemet. Fosgates innovativa ”Punch EQ” equalizer lanserade bas-boosten i bilstereon och var början till en ljudrevolution i branschen. Fosgate var en pionjär även på 80-talet. Hans företag blev en av ledarna inom Dolby Surround Sound och 2003 fick Fosgate en Emmy för surround sound för TV.