bilstereoforbundet.se – Det viktigaste att känna till om ljudsystem till bilen

Bilstereon integreras i nätverket

Från början var bilradion och senare bilstereon separata enheter, de installerades på en förutbestämd plats i mittkonsolen i bilen sedan kopplade man kablarna dit, för exempelvis högtalare och radio. Om du var lite händig kunde du installera själv.

Bilens lokala nätverk

Det ser helt annorlunda ut i dagens bilar. Utvecklingen har gått snabbt och bilstereon är numera en integrerad del av bilens eget nätverk. Det var under 90-talet som process-och system-tänket började komma in i bilstereons värld. Stereon blev en del av bilens nätverk och en designad samt integrerad del av mittkonsolen.

Informationen från bilstereon kan ses på flera skärmar och på den digitala instrumentpanelen kan man kontrollera allt. Högtalarna är oftast placerade på ett snyggt och diskret sätt, dessa är del i ett ljudsystem som kanske har ett tiotal högtalare i sig. Bashögtalare installeras snyggt och matchande, bäst är förstås bagageutrymmet till bilen. De placeras oftast i sidkonsolerna där. CD står inte längre högst på listan, detta har ersatts av digitala ingångar och för mobiltelefoner finns USB uttag eller liknande. Hela bilen är ”intelligent” och det går utmärkt att han kontoret på fickan och sitta och jobba i bilen.